MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM. Nicolăescu: Coplata sper să fie înțeleasă în scopul descurajării internărilor fictive

MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM. Nicolăescu: Coplata sper să fie înțeleasă în scopul descurajării internărilor fictive
Publicat: 21/03/2013, 15:02
Actualizat: 19/05/2015, 21:51

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, la conferința Mediafax, că speră ca „această coplată modestă”, care va fi plătită din 1 aprilie, să fie înțeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de rațiune medicală, ci mercantilă.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că la negocierea scrisorii de intenție cu Fondul Monetar Internațional s-au făcut eforturi „cum nu vă imaginați” pentru a-i convinge pe reprezentații FMI să permită aplicarea coplății într-o „formă acceptabilă”.

„La prezentarea scrisorii de intenție, în luna mai veți vedea formula negociată ca această coplată să aibă valoare modică. Am reușit să introducem numai pentru internări continue și numai pentru cei care ies din spital, indiferent de durata spitalizării. La externare se plătește o coplată între 5 și 10 lei”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu la conferința MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.

Nicolăescu a precizat că este achitată o singură dată coplata, la externare, indiferent de durata de spitalizare, iar anumite categorii de pacienți sunt excluse, printre care internările de urgență, toate internările pacienților cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele și lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei și cei cu statut de persoane cu handicap.

Ministrul a precizat că suma ce va fi achitată ca și coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administrație, dar trebuie să se încadreze între 5 și 10 lei.

„Cred că negocierile ne duc la această coplată modestă, dar sper să fie înțeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de rațiune medicală, ci mercantilă. Pentru spitale, cu toate măsurile anunțate, sperăm să scădem apetitul pentru internari. Sper să mi se scuze cuvântul, dar sunt multe internări făcute să crească venitul spitalelor”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre valoarea tarifelor pe caz ponderat (TCP), arătând că sunt spitale de categoria I, cu cele mai multe servicii medicale, care au tarif mai mic sau egal decât spitale de categoria III sau IV.

„Trebuie să găsim și soluții. Nu întâmplător am introdus în relația cu FMI că acei manageri de spitale care înregistrează arierate trei luni vor fi schimbați din funcție. Facem norma legală, dar trebuie să-i și ajutăm. Îi ceri unui om performanță dacă îl ajuți să o obțină. Dacă îi pui bețe în roate, cum să-i ceri performanță? Atunci am spus că vom crește tariful pe caz ponderat, ceea ce vom face printr-un ordin”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Nicolăescu a precizat că sunt cazuri în care un spital de boli cronice dintr-un orășel are 1.444 de lei tariful pe caz ponderat, același tarif fiind însă și la Institutul Oncologic din Cluj, unde sunt tratamente complexe. Totodată, ministrul a arătat că Spitalul Clinic de Urgență Floreasca are 1.617 lei tarif pe caz ponderat, Spitalul Universitar de Urgență București – 1.537 de lei, spitalele clinice de urgență din Cluj, Constanța și Iași – 1.444 de lei.

Ministrul Sănătății a subliniat că la aceste spitale, care au o gamă de servicii complexe, trebuie crescut tariful pe caz ponderat.

„Avem spitale de linia întâi pentru care creștem tariful la 1.800 de lei, iar acest tarif va putea fi majorat cu indicele de complexitate al cazurilor”, a precizat Nicolăescu.

Totodată, ministrul a spus că pentru spitalele strategice este un program complementar, aplicabil din 1 aprilie, prin care secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă vor primi o serie de bonusuri, finanțări suplimentare, pentru că cele mai mari cheltuieli se fac în aceste secții.

„Pentru un bolnav cheltuiești și zeci de mii de euro. Sperăm că prin această finanțare suplimentară vom putea aduce aceste spitale la o finanțare mulțumitoare”, a mai spus ministrul Sănătății .

Eugen Nicolăescu a adăugat că pentru spitalele de linia a doua, tariful crește de la 1.400 la 1.600 de lei, spitalele de linia a treia rămân la 1.400 de lei, iar cele de linia patru pierd, ajungând la 1.380 de lei.

„Acolo se făceau internări fictive. Au fost spitale care au putut să-și crească și sporurile. Pe aceste spitale micuțe le sfătuim să-și deschidă spitalizare de zi, ambulatoriu de specialitate, unde își pot compensa veniturile și îi vor dirija pe cetățeni acolo unde trebuie să meargă”, a mai explicat ministrul.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în ședința de miercuri a Guvernului, care va intra în vigoare din 1 aprilie.

Ministrul Sănătății a declarat pentru MEDIAFAX că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu și 50% per capita, și nu 70% per capita și 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile sau compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Agenția MEDIAFAX anunța în luna ianuarie că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internațional să introducă sistemul coplății din primăvara acestui an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?